Νέοι Κοινωνίας Ελευθέρων Ευαγγελικών Εκκλησιών

Χαρακτηριστικά ενός εργάτη του Θεού

Κάποιες φορές, η εικόνα που έχουμε στο νου μας για έναν εργάτη του Θεού, είναι αυτή κάποιου ευφραδούς, με ωραίο λόγο, ο οποίος μιλάει δυνατά. Μπορεί οι περισσότεροι να τον θαυμάζουν για το χάρισμα του λόγου που έχει. Σίγουρα είναι καλό να έχει κάποιος τέτοιο χάρισμα. Η αντίληψη αυτή όμως, ότι δηλαδή οι εργάτες του Θεού αποδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο από το γεγονός ότι έχουν το χάρισμα του λόγου, δεν είναι σωστή όπως διαπιστώνουμε στα εδάφια Α΄ Πέτρου 4:10,11 και Προς Ρωμαίους 12:6-8. Ίσως ο λόγος που αυτό είναι το πρότυπο του εργάτη του Κυρίου στο νου πολλών ανθρώπων, είναι επειδή το συγκεκριμένο χάρισμα έχει συνήθως πολλούς αποδέκτες και παρατηρείται από πολλούς. Ας προσέξουμε μάλιστα, μήπως αυτή η εικόνα προέρχεται από την επιθυμία μας να θαυμάζουμε ανθρώπους ή ακόμα και να προβληθούμε οι ίδιοι. 

Στις Πράξεις των Αποστόλων διαβάζουμε ότι οι μαθητές του Χριστού θεράπευσαν έναν χωλό άνθρωπο διαμέσου της πίστης στον Χριστό. Δεν ήθελαν όμως, να τους κοιτάζουν οι άνθρωποι με θαυμασμό εξαιτίας αυτού που έγινε. Τότε, ο Απόστολος Πέτρος διακήρυξε ότι διαμέσου του Χριστού έγινε η θεραπεία και όχι από δική τους δύναμη και ευσέβεια (Πράξεις Αποστόλων 3:12-16). Έτσι κι εμείς, πρέπει να προσέχουμε, να μη ζητάμε την προβολή του εαυτού μας όταν εξασκούμε ένα χάρισμα που μας έδωσε ο Κύριος, ούτε να θαυμάζουμε ανθρώπους για αυτά που τους έδωσε ο Θεός, αλλά μάλλον να δίνουμε όλη τη δόξα σε Αυτόν.

Πώς πρέπει λοιπόν να είναι ο εργάτης του Θεού; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Στις Πράξεις των Αποστόλων πληροφορούμαστε για ένα περιστατικό, όπου υπήρχε ανάγκη κάποιοι να υπηρετήσουν με αμεροληψία στα τραπέζια, στην καθημερινή διακονία. Έτσι, επιλέχθηκαν επτά άνδρες με κριτήριο να έχουν καλή μαρτυρία και να είναι πλήρεις Αγίου Πνεύματος και σοφίας (Πράξεις Αποστόλων 6:2-6). Ας είναι και για εμάς αυτά κριτήρια για κάθε διακονία μέσα στην Εκκλησία.

Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η εικόνα του εργάτη του Θεού στον νου μας; Ποια άλλη από αυτή που περιγράφεται στην Αγία Γραφή! Μια τέτοια βρίσκεται στην Α΄ Πέτρου Επιστολή, όπως προαναφέραμε. Εκεί ο Απόστολος Πέτρος προτρέπει τους αδερφούς να ζουν με σωφροσύνη και να αγρυπνούν στις προσευχές, να έχουν ένθερμη αγάπη ο ένας για τον άλλο, να είναι φιλόξενοι χωρίς να αγανακτούν, να υπηρετούν ο ένας τον άλλο με το χάρισμα που πήραν από τον Κύριο και όποια υπηρεσία προσφέρουν να είναι για τη δόξα του Θεού (Α΄ Πέτρου 4:7-11). Πόσο όμορφο να έχουμε αυτά στο νου μας, και πόσο αρεστό στον Θεό να τα εφαρμόζουμε!

«Aν κάποιος μιλάει, ας μιλάει σαν κάποιον που μιλάει λόγια Θεού· αν κάποιος υπηρετεί, ας υπηρετεί σαν κάποιον που υπηρετεί από τη δύναμη που χορηγεί ο Θεός, για να δοξάζεται σε όλα ο Θεός διαμέσου τού Iησού Xριστού, στον οποίο είναι η δόξα και η κυριαρχική εξουσία στους αιώνες των αιώνων. Aμήν.» (Α΄ Πέτρου 4:11)